Ženski odbor SDS

Novice

dr. Andreja Špernjak: »Ničelna stopnja tolerance do vseh vrst nasilja in odločnejši NE!«

 

Nasilje, ki ga čutimo in doživljamo v večji meri ženske, je številčno in mnogo plastno. Ko govorimo o nasilju, je prav, da vemo, za katero vrsto nasilja gre: psihično, fizično, spolno, ekonomsko nasilje, … Najpogostejše je nasilje v domačem krogu, med štirimi stenami, saj ni zanemarljiv statističen podatek, da vsaka druga ženska v Sloveniji ˝pade po stopnicah˝.

Nasilje in krivice se (pre)pogosto dogajajo tudi na delovnem mestu, čeprav veliko bolj prikrito. Zaradi lastne negativne izkušnje se sprašujem, mar ni tudi to vrsta nasilja? Po vseh pravilnikih, merilih, Statutu Univerze in raznih dopolnitvah želim na delovnem mestu pošteno znanstveno napredovati (v naziv docentka). Za napredovanje imam izpolnjene vse pogoje, a ker sem (premlada) ženska je mentor naredil vse, da do tega naziva še nekaj časa ne bi prišla. Sprašujem se, kje je tu poštenost, kako se naj osebnostno razvijam na delovnem mestu, če je moje regularno napredovanje za samostojno znanstveno in raziskovalno delo ustavljeno? Mar predstavljam preveliko konkurenco, ki ji je potrebno metati polena pod noge? Najbolj nemočno in opeharjeno se počutim, ker se nadrejeni o dogodku sprenevedajo in komentirajo, da to ni v njihovi pristojnosti. Mar ni to (znanstveno) nasilje?

Ne glede na vrsto nasilja in kraj dogajanja, moramo v današnji družbi imeti do vseh vrst nasilja ničelno toleranco in potreben je odločnejši NE. O nasilju nad ženskami moramo odkrito govoriti v javnosti in po imensko, da čim prej ozavestimo poštene ljudi. Če smo žrtev nasilja, nikakor ne smemo krivdo prelagati nase ali se celo sramovati. Sram mora biti tistega, ki nasilje izvaja.

Recimo odločnejši DOVOLJ in skupaj ukrepajmo proti nasilju nad (šibkejšimi) ženskami. Dovolj je besed, štejejo le pametne rešitve in poštena dejanja, mar ne?

 

dr. Andreja Špernjak

nazaj   

TV SDS 

https://youtube.com/devicesupport

 
Napovednik dogodkov 
maj 2015
pon tor sre čet pet sob ned
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Vam je spletna stran Ženskega odbora SDS všeč?
zelo
še kar
niti ne
sploh ne

Nova pot 
Nova pot IIIDecember 2009

Arhiv